- RIBOLLITA - 4 – 6 pers
- 6 dl hemkokta små vita bönor (eller 2 burkar x 400 g cannellinibönor)
- 1 liten knippa svartkål eller mangold (ca 75 g)
- 2 morötter i bitar
- 3 stjälkar bladselleri, lätt skalade och strimlade
- 1 – 2 hackade rödlökar
- 3 finhackade vitlöksklyftor
- 3 msk olivolja
- 1 burk körsbärstomater (400 g)
- knappt 1 tsk chiliflingor
- 1 torr bit parmesan
- flingsalt, svartpeppar ur kvarn
- torkad timjan
- färsk rosmarin
- 1 torkat lagerblad
- 1 1⁄2 liter grönsaksbuljong
- grovt riven parmesan
- hackad persilja
Så här gör du:
- Ansa och skölj svartkålen, ta bort mittnerven, strimla bladen
- Eller skölj och strimla mangold
- Ställ detta åt sidan
- Ansa, skala och hacka resten av grönsakerna
- Häll en skvätt olivolja i en rejäl gryta
- Lägg i grönsakerna (ej kål / mangold)
- Fräs på ganska svag värme i ca 10 min utan att grönsakerna får färg
- Lägg i svartkål / mangold, burktomater och chiliflingor
- Gärna också en gammal torr bit parmesan som ger extra must
- Krydda med salt, peppar ur kvarn, timjan, rosmarin och lagerblad
- Häll i buljong och koka det hela sakta och fint under lock i 45 min
- Häll sist i de vita bönorna
- Värm försiktigt
- Fiska upp ostbiten som nu har gjort sitt
- Smaka av med flingsalt och förmodligen lite peppar
- Strö då också över rikligt med parmesanost
- Servera soppan med hackad bladpersilja på toppen