Mystik i vår tid

Den som vill söka sig till en zenbuddhistiskt kloster får ofta börja med att skala potatis.  Där i vanligaste sysslorna börjar novisen sitt andliga sökande.

Efter mycket forskning, många resor runt jorden på jakt efter mystikens väsen och åratal av diciplinerad judoträning har professorn i religionspsykologi Antoon Geels landat i det enkla.

Mystik behöver inte vara traditionstyngda ritualer eller en krävande disciplin. Tvärtom, det är i upplevelsen av vardagen som djupet finns. I andningen, seendet, närvaron, relationerna. 


Ann Lagerström1.3 mbEfter att ha intervjuat många av de stora andliga ledarna och praktiserat meditation och mindfullness fann Ann Lagerström ro i det existensfilosofiska begreppet innerlighet.  Att leva innerligt är att vila i sig själv, i en oupplöslig relation till allt omkring oss.

Under de här dagarna ska vi ösa ur Antoons djupa kunskap i psykologi och andliga traditioner och Anns insikter i existentiell filosofi och så prövar vi metoder för att söka vardagens mystik.

En lagom dos kunskap blandas med reflektioner, samtal, tystnad och övningar. Och så finns det tid för enskilda möten med Antoon eller Ann.

Antoon Geels

Antoon Geels är professor i religionspsykologi, författare och Skandinavisk judomästare med 7 dan.  Han har i sin forskning undersökt mystikens väsen och rest jorden runt för att undersöka den globala andligheten, på senare tid har han besökt Bhutan, Indien och Indonesien.

Ann Lagerström är journalist, föreläsare, mindfullnessintruktör och utbildad existentiell coach- och vägledare och författare till boken Konsten att leva innerligt (Bonniers, 2008)

Läs mer på www.lagerstrom.nu

”Before enlightenment I chop wood and fetch water. Efter enlightenment I chop wood and fetch water.”

(”Innan jag blev upplyst högg jag ved och hämtade vatten. Efter att jag blivit upplyst hugger jag ved och hämtar vatten.”)

Zen-buddhistiskt talesätt

Tid: 7-9 mars (ankomst fre från kl 17, retreaten börjar kl 18 och avslutas söndag klockan 16)

Pris:  Undervisning och helpension i dubbelrum 3600 kronor,  enkelrum eller dubblett 4300 kr

Anmälan: sker till Ann Lagerström ann@lagerstrom.nu

 

"Ju trognare du lyssnar inåt, desto bättre ska du höra vad som ljuder omkring dig. Och blott den som hör kan tala."  

Dag Hammarskjöld

 

 

 

 

 

AKTUELLT

27-31 juli

Målarkurs

med Marie Meijer Falk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

KOMMANDE

31 juli-2 aug

Yogahelg

med Siri Simran