Gyllene linssoppa med kokosmjölk

Gyllene linssoppa med kokosmjölk

På våra vandringsretreater går vi till Näsudden där vi får vila en stund och njuta av värmen och sprakandet från kaminen och den sköna utsikten över Funbosjön. Till det är det gott med en stärkande soppa. Här är ett av våra recept.

3 dl röda linser
1 gul lök
2 morötter
1 1/2 tsk hel eller malen spiskummin
1 tsk koriander
1 tsk gurkmeja
1 tsk ingefära
1/4 tsk kajennpeppar 
2 msk olja eller ghi
8 dl vatten
1 tomat
1 kruka färsk koriander
1 burk kokosmjölk (à 400 ml)
2 msk färskriven ingefära
1 vitlöksklyfta
2 msk färskpressad citronjuice
1 tsk salt


Skölj linserna noga. Skala och hacka löken. Skala morötterna och dela på längden och skär i slantar. Fräs kryddblandningen i olja eller ghi i en kastrull ca 30 sekunder. Lägg i löken och fräs tills den är genomskinlig. Tillsätt morötter, linser och vatten. Låt småkoka under lock 10–15 minuter, tills linser och morötter är mjuka. Skär tomaten i grova bitar. Hacka koriandern grovt, spara några hela blad till garnering. Rör ner tomat, kokosmjölk, ingefära, färsk koriander, pressad vitlök och citronjuice. Krydda med salt. Sjud ytterligare 5 minuter. Häll upp soppan och garnera med koriander, gärna riven kokos. Fetaost kan vara gott att ha vid servering.

"Ju trognare du lyssnar inåt, desto bättre ska du höra vad som ljuder omkring dig. Och blott den som hör kan tala."  

Dag Hammarskjöld

 

 

 

 

 

AKTUELLT

1-3 juni

Tyst Retreat

med Hans Gunnar Adén

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

KOMMANDE

8-10 juni

Ayurveda & yoga

med Siri Simran