1. RIBOLLITA - 4 – 6 pers
  • 6 dl hemkokta små vita bönor (eller 2 burkar x 400 g cannellinibönor)
  • 1 liten knippa svartkål eller mangold (ca 75 g)
  • 2 morötter i bitar
  • 3 stjälkar bladselleri, lätt skalade och strimlade
  • 1 – 2 hackade rödlökar
  • 3 finhackade vitlöksklyftor
  • 3 msk olivolja
  • 1 burk körsbärstomater (400 g)
  • knappt 1 tsk chiliflingor
  • 1 torr bit parmesan
  • flingsalt, svartpeppar ur kvarn
  • torkad timjan
  • färsk rosmarin
  • 1 torkat lagerblad
  • 1 1⁄2 liter grönsaksbuljong
  • grovt riven parmesan
  • hackad persilja

Så här gör du:

  • Ansa och skölj svartkålen, ta bort mittnerven, strimla bladen
  • Eller skölj och strimla mangold
  • Ställ detta åt sidan
  • Ansa, skala och hacka resten av grönsakerna
  • Häll en skvätt olivolja i en rejäl gryta
  • Lägg i grönsakerna (ej kål / mangold)
  • Fräs på ganska svag värme i ca 10 min utan att grönsakerna får färg
  • Lägg i svartkål / mangold, burktomater och chiliflingor
  • Gärna också en gammal torr bit parmesan som ger extra must
  • Krydda med salt, peppar ur kvarn, timjan, rosmarin och lagerblad
  • Häll i buljong och koka det hela sakta och fint under lock i 45 min
  • Häll sist i de vita bönorna
  • Värm försiktigt
  • Fiska upp ostbiten som nu har gjort sitt
  • Smaka av med flingsalt och förmodligen lite peppar
  • Strö då också över rikligt med parmesanost
  • Servera soppan med hackad bladpersilja på toppen 

"Ju trognare du lyssnar inåt, desto bättre ska du höra vad som ljuder omkring dig. Och blott den som hör kan tala."  

Dag Hammarskjöld

 

 

 

 

 

AKTUELLT

1-3 juni

Tyst Retreat

med Hans Gunnar Adén

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

KOMMANDE

8-10 juni

Ayurveda & yoga

med Siri Simran